Logo Pet-Box.ro

Braconaj: Gârlițe mari, împușcate de braconieri la Săcele

Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenÈ›ia asupra unui nou caz de braconare a gârliÈ›elor mari pe teritoriul României. Două păsări din această specie au fost împuÈ™cate în zona Săcele, judeÈ›ul ConstanÈ›a. GârliÈ›a mare este o specie cinegetică, dar în această perioadă nu se poate vâna datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au identificat persoanele în cauză, iar acestea au fost duse la audieri. O anchetă este în curs de desfășurare.

În 12 februarie 2022, colegii noÈ™tri care se aflau pe teren în zona Săcele pentru implementarea schemei de monitorizare a gâÈ™telor au observat o persoană ascunsă într-o zonă cu vegetaÈ›ie densă. Acesta folosea atrape (gâÈ™te de cauciuc) È™i chemătoare electronice ce emiteau sunete specifice gârliÈ›elor mari pentru a atrage păsările cât mai aproape de locul din care vâna.

„Imediat ce am văzut persoana în tufiÈ™ È™i tot echipamentul pe care îl folosea pentru a atrage gârliÈ›ele È™i a le împuÈ™ca, am sunat la 112. Când m-a văzut, el a ieÈ™it din ascunzătoare È™i a dat un telefon. La scurt timp, a venit o maÈ™ină, iar È™oferul l-a ajutat să strângă cât au putut din echipamentul folosit pentru a atrage păsările. S-au urcat în maÈ™ină È™i au fugit de la locul faptei. Nu au mai avut timp să strângă È™i atrapele, pe care le-au lăsat pe câmp. PoliÈ›ia a venit la faÈ›a locului È™i a deschis o anchetă. Au fost găsite multe tuburi de cartuÈ™e È™i două gârliÈ›e mari împuÈ™cate în raza de acÈ›iune unde era ascunsă persoana în cauză”, a declarat unul dintre ornitologii SOR care au descoperit braconierul.

SOR salută reacÈ›ia promptă a autorităților care au răspuns foarte repede în acest caz de braconaj, precum È™i în altul similar raportat acum o lună. Persoanele au fost identificate È™i aduse la audieri.

GâÈ™tele cu gât roÈ™u, ameninÈ›ate È™i ele de braconieri

Colegii noÈ™tri care se aflau pe teren È™i au alertat autoritățile au numărat în acea zi peste 50.000 de gârliÈ›e mari, dar È™i peste 4.000 de gâÈ™te cu gât roÈ™u care iernează în zona Săcele – Vadu. Cele din urmă sunt o specie vulnerabilă la nivel global, populaÈ›ia totală fiind estimată la numai aproximativ 55.000 de exemplare. Cazurile de braconaj din România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele două specii de gâÈ™te formează stoluri mixte, iar împuÈ™cările accidentale reprezintă una din marile amenințări la adresa gâÈ™telor cu gât roÈ™u.

„Avem un nou caz de braconaj care ne arată tot mai mult nevoia implementării unor soluÈ›ii informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împuÈ™cate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Fără un control real È™i transparent al activității de vânătoare, fenomenul braconajului nu va putea fi combătut”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Curtea de Apel Târgu MureÈ™ a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoÅŸar, coÅ£ofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguÈ™tiuc, ieruncă, liÈ™iță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moÈ›ată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Sursa: Societatea Ornitologică Română

2022-03-16 23:34:53

StradivART - Painting the Web
Q-Box - WebStart