Câinii neidentificați prin microcip și neînregistrați în RECS sunt considerați câini fără stăpân conform ord. ANSVSA nr.1/2014 art. 4 alin (2).
Potrivit HG 1059/2013, adopția este gratuită și câinii pot fi adoptați doar după ce au fost consultați de medicul veterinar, microcipați, sterilizați, vaccinați antirabic și deparazitați. Puii, adulții cu probleme de sănătate, câinii seniori, câinii utilitari și cei cu pedigree, cu mențiunea motivului în carnetul de sănătate și în Fișa medicală a câinelui.
Adoptatorul va semna Formularul de adopție/revendicare prevăzut de legislația în vigoare și Consimțământul pentru protecția datelor personale. Adopția câinilor poate fi făcută atât de persoane fizice cât și de persoane juridice.
Potrivit OUG 155/2001 art. 8, adopția câinilor din centrele ASPA de către persoane fizice (vârsta peste 18 ani) se realizează cu prezentarea următoarelor documente:
Persoanele fizice (vârsta peste 18 ani) care adoptă în numele unei terțe persoane trebuie să prezinte:
Adopția de către ONG-uri și alte persoane juridice se realizează cu prezentarea următoarelor documente:
Asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor, precum și persoanele fizice și juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate pot adopta în urma prezentării documentelor (traduse) menționate mai sus, fiind exceptate doar de la obligația prezentării acordului vecinilor.
În vederea adopției, vizitatorii se vor deplasa în halele/padocurile de cazare însoțiți de către un angajat ASPA care le va oferi informații acestora despre câinii aflați în bază. În urma consilierii cu angajații ASPA, vizitatorii vor putea interacționa în spațiile amenajate din incinta adăposturilor cu câinii doriți pentru a vedea dacă există potrivire între câine și potențialul
adoptator. Ulterior, vizitatorii vor fi conduși la biroul adopții în vederea întocmirii documentelor de adopție. Câinii care sunt sterilizați pot fi adoptați în ziua vizitei. Câinii nesterilizați vor fi rezervați de vizitator și adoptați la o dată ulterioară (după sterilizare), comunicată de angajatul ASPA.
În cazul în care o persoană nu poate ajunge la unul dintre adăposturile ASPA din motive bine întemeiate, persoana în cauză poate adopta online.
Detalii:
Adoptatorul sună în baze și solicită informații și poze/filmări suplimentare cu un câine ales de pe facebook. Totodată angajații ASPA din baze pot avea propuneri, trimițându-i adoptatorului poze și informații despre anumiți câini care să se potrivească “cerințelor” lui;
Adoptatorul trimite actele necesare adopției pe adresa de email sau pe Whatsappul adăpostului. Angajații ASPA din baze le printează și întocmesc formularul de adopție (în dublu exemplar, câte unul pentru fiecare parte) și dosarul de adopție.
Un echipaj ASPA va duce adoptatorului câinele acasă gratuit (în București) împreună cu formularele de adopție (semnate de reprez. ASPA din baze), consimțământul GDPR și carnetul de sănătate al câinelui.
Actele sunt semnate de adoptator iar echipajul ASPA le va duce ulterior în baza de unde a fost adoptat câinele pentru a fi atașate la dosar.
Adopțiile ONLINE se vor derula în limita resurselor disponibile (umane și financiare).
Sursa: Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București
2021-08-04 22:08:59