În ianuarie avem È™ansa de a vedea aglomerări mari de păsări sălbatice pe acele ochiuri de apă care încă nu au îngheÈ›at. Iar printre păsările acvatice de la noi, raÈ›ele reprezintă grupul cel mai numeros È™i probabil cel mai recunoscut de către public.
RaÈ›ele sunt un grup de păsări de apă mai mici decât gâÈ™tele, aparÈ›inând familiei Anatidae. Au cioc turtit, zimÈ›at la vârf, cu picioare cu laba palmată (fiind adaptate la deplasarea prin vâslire), corp turtit dorso-ventral (adaptare pentru o mai bună flotabilitate) È™i aripi scurte È™i ascuÈ›ite. Majoritatea prezintă dimorfism sexual pronunÈ›at, masculul fiind mai colorat È™i de obicei mai mare.
În Europa sunt prezente peste 30 de specii de raÈ›e, dintre care o mare parte cuibăresc, iar altele pot fi văzute ocazional, doar în migraÈ›ie (regulat sau sporadic). Dintre acestea 21 de specii apar È™i în România.
Toate speciile din grup sunt legate de zonele umede, atât în perioada de cuibărit, cât È™i în cea de iernare. În România sunt prezente pe întreg teritoriul țării, din Delta Dunării, până în zona submontană.
Hrana este predominant vegetală: seminÈ›e, grăunÈ›e, tuberculi È™i rizomi, părÈ›ile vegetative ale plantelor acvatice. La unele specii, hrana animală (nevertebrate acvatice: moluÈ™te, viermi, crustacee) este mai importantă ca pondere, în special în sezonul de cuibărit.
Prin modul cum se hrănesc în apă, raÈ›ele se împart în două grupe: DE SUPRAFAȚĂ (cele care îÈ™i procură hrana din partea superioară a apei, scufundându-se doar cu partea anterioară a corpului) È™i SCUFUNDÄ‚TOARE (cele care intră în masa apei, uneori până la adâncimi considerabile).
Majoritatea cuibăresc pe sol, dar unele specii cuibăresc chiar È™i în scorburi de copaci sau pe clădiri. Cuibul este construit simplu, uneori căptuÈ™it cu penele È™i puful părinÈ›ilor. De regulă, doar femela cloceÈ™te. Puii sunt nidifugi, independenÈ›i imediat după eclozare, când îÈ™i urmează mama în siguranÈ›a conferită de mediul acvatic. Uneori distanÈ›a de la cuib la locurile de hrănire este destul de mare.
În general raÈ›ele sunt parÈ›ial migratoare. MigraÈ›ia se desfășoară de regulă pe distanÈ›e scurte È™i este determinată de temperaturile scăzute, care fac ca habitatele acvatice unde se hrănesc, să îngheÈ›e. Majoritatea exemplarelor pe care le observăm iarna la noi, sunt specii care vin din țările nordice.
Nu le da pâine! Nici pufuleÈ›i, popcorn, cipsuri, biscuiÈ›i sau alte produse de panificaÈ›ie! Păsările nu au sistemul digestiv pregătit pentru astfel de hrană. RaÈ›ele consumă predominant hrană vegetală, dacă doreÈ™ti să le ajuÈ›i oferă-le salată verde, varză tocată, grăunÈ›e de grâu sau porumb, râme.
Dacă raÈ›a a cuibărit departe de apă, cum se mai întâmplă în oraÈ™ele noastre, poÈ›i să o muÈ›i, cu tot cu puii proaspăt eclozaÈ›i, aproape de o sursă de apă.
Sursa: Societatea Ornitologică Română
2020-12-30 00:58:34